Jongeren floreren tijdens UvA Summerschool
5 studententeams van de Universiteit van Amsterdam werkten in 5 dagen aan 5 uitdagingen van coöperaties. En met Succes!
Met trots kijken we terug op een hele geslaagde eerste editie van de Summer Sustainability Challenge bij Roeterseiland Impact van de Universiteit van Amsterdam. Samen met Master Challenge, Energiestudent, Sustainablab, de Provicie NoordHolland en Rabobank organiseerde COOP Centraal een 5 daagse sprint week waarin studenten energiecoöperaties uit de regio hielpen met hun uitdagingen. Zo gingen drie groepen aan de slag met vraagstukken van Energiecooperatie Zuiderlicht.
- Wat te doen met “wees” zonnepanelen?
- Hoe kunnen we nieuwe @BioSphere zonnepanelen verzekeren?
- Welke nieuwe businessmodellen kunnen we aanmeten voor een verdere stap in professionalisering?
Voor Ouder Amstel Energie keek een team naar verbeterpunten voor hun communicatie strategie, waar mogelijk ook andere coöperaties van kunnen profiteren.
En tot slot dook het winnende groepje in de bewustwording rondom de windmolens bij de Noorder IJplas voor NDSM Energie en Amstedam Wind. Hierin lag de focus vooral op het aantrekken van een nieuwe, jongere doelgroep.
Met een strakke planning vol masterclasses en (gast)colleges maakten de studenten zich in een week tot ware experts op het gebied van energiecoöperaties.
Dag 1: De eerste dag stond in het teken van kennismaken met elkaar, energiecoöperaties en de opdracht. In de ochtend kregen de studenten ene introductie van kwartiermaker Lieke en een masterclass consultancy skills van Master Challenge. In de middag maakten alle groepjes een plan voor de rest van de week.
Dag 2: De studenten begonnen de tweede dag met een een workshop data verzameling en analyse. Als vervolg daarop gebruikten de studenten de middag voor desk research, interviews en andere onderzoeksvormen. De dag werd afgesloten met een open borrel over energiecoöperaties vol gastcolleges:
- Siward Zomer (voorzitter coöperatie Energie Samen) belichte het aantal en de verscheidenheid aan energiecoöperaties, de impact die ze al hebben en de uitdagingen waar ze voor staan.
- Joke Kort (wetenschapper bij TNO) onderzoekt de rol van energiecoöperaties in de energietransitie en vertelde over hun rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast licht ze uit hoe zij helpen bij het realiseren van een eerlijke verdeling van winsten en verliezen in het energiesysteem.
- Martijn Schneider (business development manager Rabobank) zal vertellen op welke manier de Rabobank coöperaties ondersteunt in de energietransitie.
Dag 3: Halverwege de week kwamen de opdrachtgevende coöperaties langs om feedback te geven op de voortgang van de groepjes. Met deze nieuwe inzichten en opmerkingen konden de groepjes de rest van de dag aan de slag.
Dag 4: In de ochtend van de vierde dag, kwamen experts vanuit verschillende organisaties langs om te helpen met vak-specifieke taken (denk hierbij aan banken, overheidsinstanties, consultancy bureaus).
Dag 5: Op de laatste dag kregen de groepen een korte presentatietraining om daarna de ochtend te gebruiken hun eigen pitches op te zetten. In de middag presenteerden de teams hun oplossingen ten overstaande van een vakkundige jury, de opdrachgevers en andere geïnteresseerden. De dag werd afgesloten met een feestelijke borrel en prijsuitreiking. De winnende groep ging naar huis met een cheque van €2500,- te besteden aan zaken die de deelnemers professioneel verder brengen.
Het was fantastisch om te zien hoe deze jonge generatie klaar staat om bij te dragen aan de coöperatieve energietransitie. Ik wil alle coöperaties vragen deze talenten met open armen te ontvangen, want zo gaan we echt een verschil maken!
Meer weten, of de volgende keer zelf mee doen? Neem vooral contact op!